2007. Wpływ róŜnych czynników na szybkość utleniania się lipidów mięsa.doc

(1009 KB) Pobierz

 


Nauka Przyroda Technologie

 

Dział: Nauki o śywności i śywieniu

ISSN              http://www.npt.up-poznan.net/tom1/zeszyt1/art_3.pdf



Copyright ©Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu


2007

Tom 1

Zeszyt 1


 

 

 

 

 

 

MARZANNA HĘŚ, JÓZEF KORCZAK

 

 

Katedra Technologii żywienia Cowieka

Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

 

 

 

WPŁYW RÓśNYCH CZYNNIKÓW

NA SZYBKOŚĆ UTLENIANIA SIĘ LIPIDÓW MIĘSA

 

 

Streszczenie. W pracy zwrócono uwagę na czynniki, które mogą wpływać na szybkość utleniania się lipidów mięsa. Omówiono aspekty biochemiczne, warunki przechowywania oraz wpływ przetwarzania na jełczenie lipidów mięsa. Przedstawiono wiele sposobów ograniczania jełczenia oks...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin