Nauka Przyroda Technologie
Dział: Nauki o śywności i śywieniu
ISSN http://www.npt.up-poznan.net/tom1/zeszyt1/art_3.pdf
Copyright ©Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
2007
Tom 1
Zeszyt 1
MARZANNA HĘŚ, JÓZEF KORCZAK
Katedra Technologii żywienia Człowieka
Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
WPŁYW RÓśNYCH CZYNNIKÓW
NA SZYBKOŚĆ UTLENIANIA SIĘ LIPIDÓW MIĘSA
Streszczenie. W pracy zwrócono uwagę na czynniki, które mogą wpływać na szybkość utleniania się lipidów mięsa. Omówiono aspekty biochemiczne, warunki przechowywania oraz wpływ przetwarzania na jełczenie lipidów mięsa. Przedstawiono wiele sposobów ograniczania jełczenia oks...
misiek.b