5. RODZAJE MONODIET LECZNICZYCH I OCZYSZCZAJĄCYCH Od tysięcy lat, we wszystkich narodach i we wszystkich cywilizacjach, najważniejszym i podstawowym pokarmem człowieka są PEŁNE ZIARNA ZBÓŻ, gdyż są one zrównoważone i zharmonizowane. Fizjologicznie pojęcia równowagi i harmonii możemy sobie wytłumaczyć w ten sposób, że jedynie pełne ziarna zbóż zawierają wszystkie, najważniejsze składniki pokarmowe niezbędne do życia, a ponadto nie wychładzają organizmu, ani też go zbyt nie rozgrzewają, a więc pełne ziarna zbóż utrzymują organizm w stanie zdrowia. Oczywiście, pełne ziarna zbóż zaspokajają potrzeby pokarmowe człowieka dorosłego, w miarę zdrowego i prowadzącego niezbyt aktywny tryb życia. Pojęcia te oznaczają również, że jedynie pożywienie zawierające pełne ziarna zbóż potrafi odbudować i zregenerować głębokie struktury organizmu i wytworzyć zapasy skoncentrowanej energii zużywanej podczas zwiększonego zapotrzebowania organizmu, w czasie intensywnej pracy, podczas ciężkiej choroby i tą energię, która jest przekazywana następnym pokoleniom. Człowiek, który wyrzucił ze swego jadłospisu pełne ziarna zbóż jest jak mizerna, szklarniowa roślina, którą może łatwo zniszczyć silniejszy podmuch chłodniejszego powietrza. Dlatego też pełne ziarna zbóż są najważniejszym i najbezpieczniejszym pokarmem do przeprowadzania kuracji oczyszczających i leczniczych, gdyż równocześnie oczyszczają i regenerują oraz odbudowują organizm. Ważne jest, aby ziarna były dobrze ugotowane na naturalnym ogniu. Ziarna do spożywania na co dzień gotujemy zawsze z odrobiną soli, gdyż ona je rozmiękcza, natomiast ziarna, które stosujemy w celu przeprowadzenia monodiety leczniczej gotujemy bez soli, gdyż w naszej tradycyjnej diecie są ogrоmne nadmiary. martwej, chemicznej, białej soli, która gromadzi się w naszym organizmie w postaci złogów, z których należy go oczyścić. Ponadto pełne ziarna należy zawsze dokładnie żuć, przy czym w czasie przeprowadzania diety leczniczej jest to szczególnie ważne. Każdy kęs należy doprowadzić do papkowatej, jednolitej konsystencji. Panuje pogląd, że każdy kęs należy przeżuć 80 - 120 razy. Z początku wydaje się to trudne, ale po pewnym treningu, nawet bez zbytniej koncentracji uwagi możemy w ciągu 15 - 20 minut zjeść w ten sposób dość dużą porcję pokarmu. Ważne jest również to, aby nie jeść zbyt dużo, tylko tyle, aby zaspokoić głód. Tutaj jest duża dowolność. Możemy jeść jeden raz dziennie niewielką porcję i możemy jeść nawet 5 razy dziennie dość duże porcje gotowanych zbóż. Jeżeli jako pokarm spożywamy wyłącznie pełne ziarna zbóż możemy spokojnie zawierzyć naszym zmysłom i jeść tyle ile chcemy, słuchając żołądka i jelit. Jeżeli pokarm jest dobrze trawiony i odczuwamy, głód możemy jeść nawet bardzo duto i często, ale w danym dniujemy wyłącznie ziarna, które postanowiliśmy jeść. Bardzo ważne jest również to, aby nic nie pić w ciągu dnia. Pijemy dowolną ilość płynów na czczo i przed snem, w kilka godzin po ostatnim posiłku. Najlepiej jest pić czystą źródlaną wodę. Może to być również niegazowana woda mineralna i mogą to być również wywary z ziół, które powinny być bardzo starannie dobrane i powinny być _w mniejszych dawkach, niż dawki lecznicze. W czasie przeprowadzania diet leczniczych nie powinniśmy łączyć zbóż z warzywami ani z wywarami z warzyw, ani też z sokami z warzyw czy z owoców, gdyż pokarmy te są inaczej trawione. W połączeniu wprowadzają do organizmu wilgoć, która utrudnia proces oczyszczania, co jest bardzo niekorzystnym czynnikiem w naszym chłodnym i wilgotnym .klimacie. Przez kilka dni jemy wyłącznie pełne ziarna zbóż, a przez następne dni pijemy wyłącznie soki z warzyw. Wszystkie pełne ziarna zbóż nаleżą do elementu ziemi, a więc oczyszczają, harmonizują i odbudowują cały nasz organizm, ale między nimi są pewne różnice i dlatego też niektóre z nich są bardziej odpowiednie do niektórych pór roku i do leczenia pewnych organów, co zostanie poniżej omówione. PEŁNY RYŻ Pełny ryż jest najbardziej zrównoważony i zharmonizowany ze wszystkich ziaren zbóż. Ryż występuje w wielu odmianach. Najpopularniejsze to ryż długoziarnisty i ryż krótkoziarnistу. Ryż krótkoziarnisty bardziej wzmacnia i jest doskonałym pokarmem po przeprowadzeniu wszelkich kuracji, natomiast ryż długoziarnisty bardziej oczyszcza i jest on lepszy do przeprowadzenia kuracji leczniczych. Należy do elementu ziemi i do elementu metalu a więc oczyszcza, leczy i odbudowuje organy należące do tych elementów i do następnego elementu wody. Pełny naturalny rуż leczy więc choroby śledziony, trzustki, żołądka, jelita grubego, płuc i całego układu oddechowego, a także choroby skóry, która jest naszym trzecim płucem, a także choroby nerek i całego układu moczowego. Ponieważ ryż ma właściwości harmonizowania i równoważenia całego organizmu leczy on zarówno stany nadczynności organów, takie jak gorąco, hipersekrecję, zaparcia, zawilgocenie, zaśluzowanie i zanieczyszczenie organów jak i stany niedoboru i niedoczynności а więc leczy nieżyty, biegunkę oraz wychłodzenie i przeziębienia. Pełny ryż doskonale wzmacnia organy i cały organizm, gdyż bezpośrednio wzmacnia żołądek, śledzionę i nerki. Jest doskonałym lekiem w przypadku chorób skóry, wyprysków i trądzików, leczy alergie wszelkiego rodzaju oraz goi trudno gojące się rany, nawet te głębokie i zastarzałe. W pełnym ryżu po raz pierwszy wykryto witaminy z grupy B, których niedobór jest przyczyną pelagry. Okazało się, że ludzie spożywаjąсу biały, oczyszczony rуż chorują na tą chorobę, natomiast kurczęta karmione pełnym ryżem nie chorują. Gdy zamieniono biały ryż na pełny i zaczęto go podawać ludziom przestali oni chorować, natomiast dolegliwości skórne i inne objąwy pelagry miały kurczęta, którym podawano biały ryż. Oczywiście działo się to w Azji, na terenach, gdzie ryż jest nieomal jedynym pokarmem ludzi i zwierząt. Ryż jest doskonałym lekiem oczyszczającym i wzmacniającym system immunologiczny i stosujemy go w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji układu moczowego, płuc i całego układu oddechowego, zarówno w przypadku inwazji bakterii jak i w przypadku inwazji wirusów oraz w przypadku grzybicy. Leczymy więc monodietą ryżową przeziębienia, katary, grypy i wszelkie nie- żyty układu oddechowego, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc i gruźlicę. Рełпу, naturalny ryż jest doskonałym lekiem w przypadku poważnych zmian degeneracyjnych narządów, w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego; w przypadku wrzodów żołądka i w przypadku guzów i raka żołądka, jelita grubego i płuc. Pełny ryż leczy również choroby męskiego układu rozrodczego. Jest szczególnie dobrym lekiem do przeprowadzania kuracji leczniczych od późnego lata do początków zimy. GOTOWANIЕ RYŻU Niestety do nas najczęściej dociera pełny ryż nie najlepszej jakości. Jest on po prostu bardzo zabrudzony, a więc należy go dokładnie oczyścić. Najpierw płuczemy ryż w ciepłej wodzie, następnie zalewamy wrzątkiem i po zagotowaniu odlewamy ten brudny wrzątek. Przepłukujemy co najmniej raz wrzątkiem i dopiero gotujemy. Do 1 filiżanki ryżu dolewamy 2, nie całkiem pełne filiżanki wrzątku. Gotujemy około 50 min. Czas gotowania zależy od odmiany. Ryż powinien być po ugotowaniu bardzo miękki.. Do czasu wchłonięcia wody gotujemy na średnim ogniu, a gdy woda została wchłonięta dogotowujemy na bardzo słabiutkim ogniu, najlepiej na płytсe. Ryż musi być cały czas gotowany na żywym, naturalnym ogniu (nie „dogotowywać" w kocu). KASZA JAGLANA Kasza jaglana jest również bardzo dobrym ziarnem do przeprowadzania kuracji leczniczych. Była ona pierwszym pokarmem człowieka na Dalekim Wschodzie i była tam wcześniej niż ryż. Stanowiła podstawowy pokarm naszych przodków i znaleziono ją w wykopaliskach w Biskupinie. Jest cudownym lekiem i wspaniałym pokarmem. Jako jedyne zboże należy wyłącznie do elementu ziemi. Z uwagi na smak słodki jest nieco mniej zharmonizowana niż ryż i nie powinna być stosowana jako wyłączne ziarno do kuracji trwających dłużej niż 14 dni. W ogóle lepiej ją łączyć ż innymi ziarnami i wówczas stosujemy ją jako ziarno drugie. Na przykład; najpierw 4 dni ryżu, a następnie 5 dni kaszy jaglanej. Oczywiście w chorobach opisanych poniżej i w kuracjach trwających do 14 dni można spożywać wyłącznie kaszę jaglaną. Kasza jaglana ogrzewa organizm, odkwasza i oczyszcza go z nadmiaru wilgoci i śluzu. Bardziej ogrzewa i bardziej osusza jeżeli przed ugotowaniem jest podprażona i taką kaszę stosujemy w zimie oraz w przypadku uczucia dużego wychłodzenia organizmu. Ponieważ osusza organizm nie jest dobrym ziarnem do przeprowadzenia kuracji leczniczych w przypadku suchości w organizmie, która objawia się na przykład suchym kaszlem, astmą, zaparciami z zatwardzeniem i kamicą, ale nawet w przypadku tych chorób jest ona bardzo dobrym pokarmem po kuracji, gdyż wzmacnia odporność organizmu i regeneruje błony śluzowe (m.in. z uwagi na zawartość krzemu, o czym było mówione wcześniej). Kasza jaglana leczy wszystkie organy, gdyż regeneruje wszystkie błony śluzowe. W kuracjach leczniczych stosujemy ją w przypadkach chorób śledziony, chorób trzustki i w przypadku chorób krwi, zwłaszcza w przypadkach niedoboru krwi objawiającego się anemią, bladością i po wyniszczających hrwotohach, a więc po urazach, po operacjach i w przypadku nadmiernych krwawień miesięcznych u kobiet. Kasza jaglana jest również doskonałym lekiem w spadku odporności organizmu, a więc w przypadku nawracających, przewlekłych i wyczerpujących infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, zwłaszcza jeśli towarzyszą im zmiany ropne, np. leczy anginę i jest bezcennym lekiem w przypadku grzybic, gdyż jako jedyne ziarno odkwasza organizm i wzmacnia system immunologiczny, a także leczy całą tkankę łączną, wszystkie powłoki ciała i narządów. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece, poprawia funkcjonowanie gruczołów płciowych żeńskich, a więc leczy wszystkie choroby jajni...
niejedzenie