Składniki:
Biszkopt kakaowy:
· 4 jajka
· ½ szklanki mąki pszennej
· ½ szklanki cukru
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1-2 łyżki kakao
Ciasto:
· ok.10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
· 10 dag kokosu
· 10 dag orzechów włoskich
· 6 białek
· 1 szklanka cukru
Krem:
· 10 dag masła
· 6 żółtek
· 5 łyżek cukru
Do dekoracji:
· gotowa polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i kokos. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.
Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ‘esy-floresy’.
edwzag